Składniki:
- po 1 szklance czarnej, czerwonej i łaciatej fasoli (albo inne trzy ulubione fasole)
- 3 różnokolorowe papryki
- 2 laski selera naciowego
- 1 duża marchew
- 1 mała pietruszka
- 1 cebula
- 3 puszki pomidorów
- 8 łyżek koncentratu pomidorowego
- 40 g gorzkiej czekolady (70%)
- 2 łyżeczki kuminu
- pół łyżeczki wędzonej papryki (albo 1 łyżeczka słodkiej papryki)
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki chili
- spora szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- sól
- 1 1/2 szklanki wody
- olej do smażenia
- do podania: świeża kolendra, limonka
Przygotowanie:
- Dzień wcześniej fasole włóż do dużego garnka i zalej zimną wodą. Zostaw na noc do namoczenia.
- Następnego dnia fasolę dokładnie opłucz, zalej świeżą nieosoloną wodą i gotuj aż do miękkości, czyli trochę ponad godzinę.
- Kiedy fasola będzie prawie miękka, cebulę pokrój w kostkę, na dnie dużego garnka rozgrzej olej i wrzucić tam cebulę. Podsmażaj na małym ogniu.
- W międzyczasie papryki, seler, marchew i pietruszkę pokrój w drobną kostkę i dodaj do cebuli, dokładnie zamieszaj i duś na małym ogniu przez około 5-8 minut.
- Dodaj miękką fasolę, pomidory z puszki, przyprawy, sporo soli i wodę. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez kilka minut, następnie dodaj połamaną na kawałki czekoladę oraz przecier pomidorowy.
- Dokładnie wymieszaj i gotować przez przynajmniej 30 minut na małym ogniu. Jeśli będzie zbyt gęsto dodaj odrobinę wody.
- Na sam koniec przypraw do smaku solą.
- Podawaj bardzo gorące z ryżem, posypane świeżą kolendrą i z ćwiartką limonki na porcję. Przed jedzeniem skrop limonką.
Wskazówki:
- Przygotuj naprawdę DUŻY garnek 🙂 Porcja jest bardzo duża.
Mniam